ТВОРЦІ РЕВОЛЮЦІЇ: КОНЦЕПТ ŠABĀB (МОЛОДЬ) В ДИСКУРСІ ЄГИПЕТСЬКОЇ АРАБСЬКОЇ ВЕСНИ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  О. В. Богомолов

Анотація

На семантичному рівні механізм, який допомагає підтримувати дискурс єгипетської Арабської весни, може бути представлений у вигляді набору концептів, нових і старих, таких як ṮUWĀR (РЕВОЛЮЦІОНЕРИ), IRĀDA(t) AŠ-ŠA‘B (ВОЛЯ НАРОДУ) – як рушійна сила ṮAWRA (РЕВОЛЮЦІЇ), FULŪL – як переможені вороги РЕВОЛЮЦІОНЕРІВ, члени та клієнтела Старого режиму і ŠABĀB (МОЛОДЬ) – як авангард або істинні творці революції. У статті розглянуто останній концепт із застосуванням методів, що засновуються на теорії концептуальної метафори Джорджа Лакоффа, й аналізу найбільш частотних коллокацій з іменниками šabāb (молодь) і šābb (молодий чоловік). Ретельний аналіз цих коллокацій розкриває деякі культурно ідіосинкратичні аспекти значення, які асоціюються з цим концептом, у тому числі приховані соціальні категорії класу і гендеру, які виводять концепт за межі поняття лише вікової групи. Характерна неоднозначність щодо концепту в революційному дискурсі може бути зумовлена різницею в тому, як він функціонує у двох переплетених напрямках політичного дискурсу – загальному офіційному, який розглядає МОЛОДЬ як об’єкт піклування для дорослого суспільства, і революційному наративі, який зображує їх як героїв і мучеників.

Як цитувати

Богомолов, О. В. (2015). ТВОРЦІ РЕВОЛЮЦІЇ: КОНЦЕПТ ŠABĀB (МОЛОДЬ) В ДИСКУРСІ ЄГИПЕТСЬКОЇ АРАБСЬКОЇ ВЕСНИ. Сходознавство, (69), 3-28. https://doi.org/10.15407/skhodoznavstvo2015.69.003
Переглядів статті: 27 | Завантажень PDF: 9

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

Šabāb (молодь), єгипетська арабська весна, дискурс, концепт, Творці революції

Посилання

Bogomolov A. Constructing Political Other in the Discourse of the Egyptian Arab Spring // Scripta Neophilologica Posnaniensia, 2014, Vol. XIV.

REFERENCES

Bogomolov A. (2014), “Constructing Political Other in the Discourse of the Egyptian Arab Spring”, Scripta Neophilologica Posnaniensia, Vol. XIV.