РЕГІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ КРИМСЬКИХ ТАТАР І ТУРКІВ-МЕСХЕТИНЦІВ У ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

  С. І. Данилов

Анотація

Окупація Криму справила потужний вплив на південні райони Херсонської області. Зменшилася інтенсивність економічних, соціальних, родинних зв’язків мешканців південних районів області з Кримом.
У Херсонській області нині проживає третє покоління кримських татар, які мають помітно відмінний від тих, хто проживає в Криму, соціальний досвід. Абсолютна більшість із них цілком інтегровані в місцеві громади і мають дуже широкі соціальні контакти.
Бізнес переважно не замкнений у національні групи і ведеться з представниками всіх національностей. Ділові партнери не обираються залежно від їхньої етнічної належності чи політичних поглядів.
Після окупації Криму в середовищі кримських татар Херсонської області відбуваються внутрішня трансформація національних інститутів і зміни в лідерській групі. Роль місцевого меджлісу значно зросла для всієї спільноти кримських татар у національному масштабі і стала помітна на міжнародному рівні. Зміни масштабу діяльності та поява нових викликів і нових завдань привели до часткової мобілізації спільноти та певної внутрішньої перебудови органів національного самоврядування. Водночас в області з’явилися нові гравці в лідерській групі із числа кримських татар-переселенців, які суттєво вплинули на спосіб дії і репрезентацію локальної кримськотатарської громади.
З’явилася можливість залучати ресурси на потреби кримськотатарської громади, які раніше ніколи не були залучені в регіоні, зокрема з боку державного бюджету, центрального Меджлісу або міжнародних донорів. Доступ до національних і міжнародних ресурсів, спрямованих на програми, пов’язані з кримськими татарами, стає важливим чинником для зміни свого соціального статусу на місцевому рівні.

Як цитувати

Данилов, С. І. (2017). РЕГІОНАЛЬНА ІДЕНТИЧНІСТЬ КРИМСЬКИХ ТАТАР І ТУРКІВ-МЕСХЕТИНЦІВ У ХЕРСОНСЬКІЙ ОБЛАСТІ. Сходознавство, (80), 48-67. https://doi.org/10.15407/skhodoznavstvo2017.80.048
Переглядів статті: 39 | Завантажень PDF: 24

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Ключові слова

кримські татари, регіональна ідентичність, турки-месхетинці, Херсонська область

Посилання

Встреча с крымскими татарами, проживающими в Херсонской области. – Режим доступу: https://bit.ly/2pprann

Інтерв’ю з Вейсером Сарибіляловим. 25 листопада 2016 року, селище Новоолексіївка Генічеського району.

Інтерв’ю з імамом селища Новоолексіївка. 27 листопада 2016 р.

Інтерв’ю з обласним імамом Херсонської області шейхом Казимом. м. Херсон. 24 листопада 2016 р.

REFERENCES

Vstrecha s kryimskimi tatarami, prozhivayuschimi v Hersonskoy oblasti, rezhim dostupu: https://bit.ly/2pprann

Interv״yu z Veyserom Sarybilyalovym, 25 lystopada 2016 roku, selyshche Novooleksiyivka Heniches’koho rayonu.

Interv״yu z imamom selyshcha Novooleksiyivka, 27 lystopada 2016 r.

Interv״yu z oblasnym imamom Khersons’koyi oblasti sheykhom Kazymom, m. Kherson. 24 lystopada 2016 r.